تاب آوری زوجین در شرایط پیمان شکنی

باشگاه تاب آوری؛ انعکاس دهنده فعالیتها و اقدامات تخصصی کارگروه تاب آوری در رسانه مددکاری اجتماعی ایرانیان

تاب آوری زوجین در شرایط پیمان شکنی: ویدئوی آموزشی کوتاه از سلسله ویدئوهای باشگاه تاب آوری ایرانیان با موضوع تاب آوری زوجین در شرایط پیمان شکنی که به همت خانم دکتر آزیتا کشاورز (روانشناس) تهیه شده است منتشر می گردد. امید است مورد توجه مخاطبین مجله اینترنتی مددکاری اجتماعی ایران واقع گردد.

در مورد پیمان شکنی بیشتر بدانید:

راهکارهای درمان فرد خیانت دیده: خیانت در رابطه می‌تواند تاثیرات شدیدی بر افراد درگیر رابطه بگذارد؛ درمان فرد خیانت دیده فارغ از آن که او میل به جدایی دارد یا خیر امری ضروری است.

چالش‌ها و راهکارهای درمان فرد خیانت دیده

خیانت به دلایل مختلفی رخ می‌دهد؛ یکی از دلایل اصلی آن به کمبود رضایت در رابطه بر می‌گردد. در یک رابطه‌ی موفق هر دو طرف احساس امنیت می‌کنند؛ در چنین رابطه‌ای صمیمیت عاطفی و فیزیکی وجود دارند.

کمبود این ویژگی‌ها در رابطه منجر به کاهش رضایت و افزایش احتمال خیانت می‌شود. البته خیانت همیشه به علت نارضایتی از رابطه رخ نمی‌دهد؛ یک فرد می‌تواند به علت ناشادمانی شخصی، کمبود اعتماد به نفس، تجربه‌ی جنسی جدید و صمیمیت عاطفی خیانت کند.

چالش های فرد خیانت دیده

خیانت بر هر دو طرف رابطه و سایرین از جمله کودکان به شدت اثر گذار است. لذا درمان فرد خیانت دیده ای که با مشکلات سلامت روانی و فیزیکی، احساس تنهایی، سردرگمی و ناامیدی کلنجار می‌رود امری ضروری است.

تعدادی از چالش‌های فرد خیانت دیده:

  • اضطراب.
  • افسردگی.
  • اعتماد به نفس و عزت نفس پایین.
  • شرم یا خودسرزنشگری.
  • استرس پس از سانحه.
  • کاهش کیفیت عملکرد در فعالیت‌های شغلی.

فرد خیانت دیده با احتمال بیشتری رفتارهای پرخطر نظیر مصرف مواد مخدر یا الکل، پرخوری، فعالیت ورزشی بیش از اندازه و غیره از خود نشان می‌دهد.

خیانت دیدگی عاطفی
خیانت دیدگی عاطفی

تفاوت‌های خیانت دیدگی عاطفی در زنان و مردان

هنگامی که زنان خیانت می‌کنند نسبت به زمانی که مردان خیانت می‌کنند، با احتمال بالاتری این پیام را به ما می‌دهد که رابطه‌ی اول برای آن زن تمام شده است. این فرض به این بر می‌گردد که زنان و مردان فکر و احساس متفاوتی درباره‌ی رابطه‌ی جنسی و روابطشان دارند.

تفاوت‌های خیانت دیدگی عاطفی در زنان و مردان تا حدی به این بر می گردد که مردان معمولا صمیمیت عاطفی را از رابطه‌ی جنسی مجزا می‌دانند و همپوشانی میان آن‌ها نمی‌بینند.

مردان معمولا برای ارضای نیازهای جنسی خود خیانت می‌کنند؛ البته که بسیاری از مردان هم هستند که به علت احساس عشق به فرد جدید خیانت می‌کنند. لذا مردی که خیانت می‌کند بدون هر گونه ارتباط عاطفی با طرف مقابل خود رابطه‌ی جنسی برقرار می‌کند اما زنی که خیانت می‌کند درگیر عشق، صمیمیت و وابستگی می‌شود.

در واقع مردانی که خیانت می‌کنند این تصور را در ذهن خود دارند که برقراری یک رابطه‌ی جنسی تاثیری بر رابطه‌ی ابتدایی آن‌ها نخواهد داشت؛ آن‌ها حتی می‌توانند در رابطه‌ی ابتدایی خود شاد باشند و از زندگی جنسی خود راضی باشند و میلی به پایان دادن ارتباط ابتدایی خود نداشته باشند.

در مطالعات روانشناسی تکاملی، داده‌های جمع آوری شده از نظرسنجی دانشجویان نشان داد که تصور خیانت جنسی شریک رابطه‌ نسبت به ارتباط عمیق عاطفی او با فرد دیگر ۶۰% مردان اما ۱۷% زنان را پریشان‌تر می‌کند.

درمان فرد خیانت دیده
درمان فرد خیانت دیده

پروسه درمانی افراد خیانت دیده در زندگی‌ زناشویی

درمان سیستماتیک بازیابی رابطه یک شیوه‌ی درمانی است که به درمان فرد خیانت دیده پس از تجربه‌ی خیانت جنسی یا عاطفی وضعیتشان کمک می‌کند.

درمان سیستماتیک بازیابی رابطه چند مرحله‌ی شاخص دارد:

  • زمینه سازی برای درمان.
  • شنیدن داستان وقایع رخ داده.
  • درک تاثیری که زوجین بر یکدیگر می‌گذارند.
  • انتخاب یک مسیر.
  • ایجاد یک برنامه از اقدامات لازم.
  • التیام دردها.
  • پایداری در مسیر درمان.

مشاور کمک می‌کند تا زوجین نزد خود پردازش کنند که چه اتفاقی افتاد و درک کنند که یک واقعه‌ی تلخ بیانگر تمام زندگی آن‌ها نیست. مشاور در پروسه‌ی درمان فرد خیانت دیده کمک می‌کند تا او در برابر گرفتن تصمیمات آنی مقاومت کند و در عوض او را تشویق می‌کند تا ذهن خود را مرتب کند و متوجه دلایل پشت تصمیمات خود شود.

راهکارهای درمان خیانت دیدگی زناشویی

به یاد داشته باشید که خیانت شریک شما تقصیر شما نیست.
بپذیرید که گاهی چیزها آن طور که شما می‌خواهید پیش نمی‌روند.
خودتان را در اولویت قرار دهید.
سعی کنید خونسردی خود را حفظ کنید.
از روی احساس ترس تصمیم نگیرید.
از حمایت اطرافیان و دوستان خود بهره ببرید.
از افراد متخصص کمک و مشورت بگیرید.
مدت کوتاهی از فضای مجازی فاصله بگیرید.

خیانت دیدگی زناشویی
خیانت دیدگی زناشویی

آیا امکان بازگشت به زندگی عادی اولیه وجود دارد یا بهتر است جدا شد؟ چگونگی ادامه زندگی بعد از خیانت.

بیشتر متخصصین بر سر امکان بازیابی پس از خیانت توافق دارند. با این حال آن‌ها در مورد چگونگی ادامه زندگی بعد از خیانت تاکید دارند که مسیر بازیابی و بازسازی اعتماد نیازمند تلاش بسیار برای هر دو طرف رابطه است.

اگر هر دو طرف رابطه مایل اند که به بازیابی پس از رابطه بپردازند، جدایی هیچگاه انتخاب اول نیست.

در روند درمان فرد خیانت دیده باید در صورت مشاهده‌ی این رفتارها پس از خیانت، گوش به زنگ باشد:

۱. شریک او حاضر نیست عذرخواهی کند.
۲. شریک او فکر می‌کند یک عذرخواهی تمام مشکلات را حل کرده است.
۳. شریک او حاضر نیست نزد مشاور مراجعه کند و واقعه را توضیح دهد.
۴. او هیچ علاقه‌ای به درست کردن شرایط ندارد و تلاشش برای بازیابی رابطه از سر عشق و علاقه نیست.
۵. شریک او همچنان به خیانت خود با آن فرد ادامه می‌دهد.

منابع:

https://www.psychologytoday.com/us/blog/love-and-sex-in-the-digital-age/201707/why-men-and-women-react-infidelity-so-differently
https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/147470491301100407#:~:text=Across%20all%20measures%2C%20we%20found,more%20distressing%20than%20emotional%20infidelity

مجله اینترنتی مددکاری اجتماعی ایران
دکمه بازگشت به بالا