آشنایی با بزرگان تاب آوری دنیا؛ قسمت چهارم “نورمن گارمزی”

باشگاه تاب آوری؛ انعکاس دهنده فعالیتها و اقدامات تخصصی کارگروه تاب آوری در رسانه مددکاری اجتماعی ایرانیان

آشنایی با بزرگان تاب آوری دنیا؛ قسمت چهارم “نورمن گارمزی” | گردآوری و ترجمه: جواد طلسچی یکتا
مددکار اجتماعی و عضو تیم تخصصی تاب آوری خانواده در  انجمن ازدواج و خانواده کشور

معرفی

بزرگان تاب آوری دنیا: نورمن گارمزی (متولد ۱۹۱۸ ، متوفی ۲۰۰۹) استاد روانشناسی که به خاطر آثارش در زمینه آسیب شناسی روانی رشد مشهور است. بعد از دریافت مدرک دکترایش از دانشگاه آیووا در سال ۱۹۵۰، مناصبی را در دانشگاه دیوک به مدت ۱۱ سال و موسسه رشد کودک تحت نظارت دانشگاه مینه سوتا به مدت ۲۸ سال، پذیرفت. در اوایل بر روی دلایل ایجاد اسکیزوفرنی تحقیق میکرد اما در اصل او به خاطر آثار متاخرش در زمینه “خطر، تاب آوری ، استرس ، سازگاری در رشد کودک” شناخته شده است. او در اواخر عمر به بیماری آلزایمر مبتلا شد.

تحصیلات و خدمت به ارتش

گارمزی برای تحقیقات دوره کارشناسی خود که در دانشکده مدیریت بازرگانی انجام داده بود، در کالج سیتی نیو یورک پذیرفته شد. رشته اصلی وی مطالعه در زمینه اقتصاد بود اما در این زمان او ملزم به گذراندن دوره روانشناسی شد که باعث شد توجه و علاقه اش معطوف به مطالعه رفتار انسانی شود که منجر به فعالیت او در زمینه روانشناسی شد. پس از فارغ التحصیلی در سال ۱۹۳۹، گارمزی تصمیم گرفت که رشته روانشناسی را در دوره کارشناسی ارشد مشاوره در دانشگاه کلمبیا ادامه دهد.

به دنبال تحصیل در دوره کارشناسی ارشد، در یک شرکت خدمات شغلی یهودی در کلیولند مشغول به کار شد. در آن دوران، به دلیل نگاه ضد یهودی شغل های کمی در دسترس او بود. پس از مدتی کوتاه ، برای خدمت در جنگ جهانی دوم فراخوانده شد. گارمزی در ابتدا در پیاده نظام خدمت میکرد اما او می خواست که موقعیت شغلی اش (در زمان خدمت) را تغییر دهد و به دنبال تغییر سِمت اش بود و به طوراتفاقی به مدت ۶ ماه ، به او شغلی برای مطالعه روانشناسی در دانشگاه آیووا پیشنهاد شد تا مدیریت پرسنل ارتش را بررسی نماید.

پس از اتمام دوره آموزشی در دانشگاه آیووا و اعزام به اروپا، گارمزی نامه  ای به کِنِت اِسپنس در دانشگاه آیووا نوشت و از او درخواست کرد که برای تکمیل دوه دکترای خود بازگردد. اسپنس  نیز در جواب او گفت هر زمانی که آماده است برای همکاری با او بازگردد؛ در نتیجه گارمزی دو هفته پس از ترخیص از خدمت به آیووا بازگشت تا تحقیقاتش را آغاز کند. او دو سال را تحت نظارت اسپنس در دانشگاه آیووا و دوره انترنی اش را در بیمارستان دولتی ووستر تحت نظارت الیوت رودنیک گذراند.

رشد کودک: خطر و تاب آوری

پس از شروع به کار گارمزی در دانشگاه مینه سوتا و موسسه رشد کودک در ۱۹۶۱، او به مطالعه کودکان پرداخت و علاقه مند شد تا کودکانی را که در مقابله با مشکلات، تاب آوری بالاتری دارند شناسایی کند در مقایسه با کودکانی که از مشکلات سازگاری بیشتری رنج می بردند. ترکیب رویکردهای بالینی و رشدی با تولد رشته آسیب شناسی روانی رشد، اعتبار یافت. اولین کتاب در این زمینه توسط گارمزی و روتر با  عنوان ” استرس، کنار آمدن و رشد در کودک” انتشار یافت. مطالعات گارمزی بر عواملی متمرکز بود که رابطه بین زمینه ژنتیکی در رشد اختلالات روانی و اتفاقات استرس زا (نظیر سوء رفتار) و توسعه آسیب شناسی روانی را تعدیل می نماید.  چنین تعدیل کننده هایی شامل شایستگی، هوش، فاکتورهای شخصیتی، عملکرد اجتماعی ، عوامل توجه زا و غیره است.

یکی از پروژهای اصلی او مطالعه طولی شایستگی و قابلیت بود. یافته های این پروژه نشان می داد که ابعاد مختلفی برای شایستگی و قابلیت وجود دارد که در طول زمان تغییر می یابند و موفقیت در دوران بزرگسالی را نیز پیش بینی می کنند. آن ها دریافتند کودکانی که در زمینه اجتماعی، شناختی و تحصیلی خبره هستند در آینده پیامدهای منفی کمتری را تجربه می کنند و کودکانی که در دوران کودکی با گرفتاری دست و پنجه نرم میکنند در مقایسه با همسالان خود که در کودکی با مشکلی مواجه نشدند از قابلیت و خبرگی بیشتری برخوردارند. گارمزی و دانشجویانش در روش های ابداعی برای مطالعه چنین فاکتورهایی که هنوز مورد استفاده هستند، پیشگام شدند. برای مثال اساس بازی اصلاح کلاس، روش  نگهداری دانش آموزان در کلاس و نامگذاری همالان خود در نقش های اجتماعی مختلف ، برای استفاده در پروژه مطالعه طولی قابلیت توسعه یافت.

 

چندی از آثار گارمزی:

_ کودکان مقاوم به استرس: پژوهشی برای فاکتورهای محافظت کننده . تحقیقات اخیر در زمینه آسیب شناسی روانی رشد.

_ تاب آوری و آسیب شناسی در مقابل پیامدهای رشد همراه با فقر

_ کودکان در فقر: تاب آوری با وجود خطر

_ مطالعه استرس و قابلیت در کودکان: عنصر سازنده برای آسیب شناسی روانی رشد. استرس، کنار آمدن، و رشد در کودک

 

منابع:

_ خطر و تاب آوری در رشد و اسیب شناسی روانی : میراث نورمن گارمزی

doi:۱۰.۱۰۱۷/S0954579412000016. ISSN ۰۹۵۴-۵۷۹۴. PMID ۲۲۵۵۹۱۱۶.

_ مصاحبه تاریخ شفاهی: تحقیق بر روی رشد کودک

ttp://srcd.org/sites/default/files/documents/garmezy_norman_interviewweb.pdf

_ تاب آوری در آسیب شناسی روانی رشد: مشارکت در پروژه مطالعه طولی قابلیت

doi:۱۰.۱۰۱۷/S095457941200003X. ISSN ۰۹۵۴-۵۷۹۴. PMID ۲۲۵۵۹۱۱۸

مجله اینترنتی مددکاری اجتماعی ایران
دکمه بازگشت به بالا